Lizaczki

Składniki

6 czubatych łyżek cukru + 1 kg cukru (podkład pod lizaczki)
1 łyżka octu
2 łyżki wody

Przygotowanie

Ten przepis jest bardzo stary, kiedy jeszcze na półkach sklepowych nic nie było. Obecnie lizaki są ogólnie dostępne, ale te wykonane własnoręcznie są o niebo lepsze i dają więcej satysfakcji.

Cukier wsypać do rondelka wraz z wodą i octem. Podgrzewać na małym ogniu, stale lekko mieszając, aż do uzyskania złotego koloru. Należy uważać, aby karmelu nie przypalić, ponieważ może nabrać gorzkiego smaku.

Na stole rozłożyć gazetę (lub inny papier), wysypać dość grubą warstwę curku i łyżką wyżłobić dołki. Złocisty płyn wlewać do dołków, włożyć patyczki.
Moje dzieci przepadają za lizaczkami!!!

SMACZNEGO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: