Zupa pokrzywowa z serkiem

Składniki

pęczek młodej pokrzywy,
3/4 litra bulionu,
250 ml mleka,
sól,
pieprz,
2 serki topione,
koperek,
pietruszka – natka,
sok z cytryny,
kilka ziemniaków ugotowanych.

Przygotowanie

Pokrzywę opłukać, oberwać listki i drobno posiekać.
Bulion dokładnie wymieszać z mlekiem, przyprawić solą oraz pieprzem i zagotować.
Następnie wrzucić pokrzywę i gotować 2 minuty.
Dodać pokrojone serki i mieszając gotować na wolnym ogniu, aż się całkowicie się rozpuszczą. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny
Przed podaniem zupę posypać posiekaną zieleniną.
Podawać z ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami.

Zupę można podawać również z pieczonymi, smażonymi ziemniakami…można ją też podać z frytkami

przepis z “Kuchni Staropolskiej” z 1926 r. modyfikowanej przeze mnie wielokrotnie..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: