Biszkopt z kremem budyniowym toffi

Składniki

krem:
4-5 żółtek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1 budyń toffi (bez cukru)
1 kostka masła

biszkopt podzielony na 3 warstwy
lub spód tortowy potrójny.

Przygotowanie

Budyń rozporowadzić w bardzo małej ilośći mleka. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać budyń i wymieszać.
Masę wlać na gotujące sie pozostałe mleko. Intensywnie mieszać bo lubi się przypalać.
(ja to robię mixerem). Gotować aż zgęstnieje (kilka minut). Ochłodzić a następnie utrzeć z kostką masła.

Jeśli robimy z budyniu owocowego można dodać rozdrobnione owoce.
Do kremu z budyniem czekoladowym dodać kakao.

Dodać ubitą pianę z 2 jajek i delikatnie wymieszać.Ciasto nasączyć alkoholem (do budyniu toffi dobry jest dżin z cytryną)

Smarować kolejne warstwy. Górę posypać czekoladą lub orzechami. Trzymać w lodówce.

Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: