jabłecznik na kruchym spodzie

Składniki

3 szkl mąki
1 paczka margaryny 250 gr
3-4żółtka(jak duże jaja to 3 a małe to 4)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 jabłek (ewentualnie dowolne owoce jakie są pod ręką)
rodzynki do posypania na warstwę jabłek-ilośc wg uznania

Piana: 3-4 białka, 1 szkl cukru, 1 kisiel kolor dowolny

Kruszonka: pół kostki margaryny, po niecałej szklance mąki i cukru

Przygotowanie

mąkę, cukier, sodkę mieszamy razem. Zółtka oddzielamy od białek i wrzucamy do masy sypkiej; wyrabiamy na jednolitą masę; wałkiem rozwałkowujemy ciasto na wielkość foremki do pieczenia (ja używam dużej prostokątnej blaszki); ciasto wykładamy na spód wcześniej wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą; na wierzch kładziemy jabłka pokrojone w paski i rodzynki; z białek ubijamy na sztywno pianę dodając cukier na koniec wsypujemy kisiel, mieszamy; kładziemy na jabłka. robimy kruszonkę i wykładamy na wierzch piany. Pieczemy 35-40 min w 180st

Ewentualnie do kruchego spodu można dodac dwie łyzki kakao to będzie tez inny wariant .
Ciasto zawsze wychodzi:) smacznego

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: