Pieczeń wiejska – czosnkowa

Składniki

1 kg mielonej wolowiny
1 kg mielonej wieprzowiny
0,25 kg boczku lub podgardla mielonego
2 marchewki ugotowane pokrojone w kosteczke
0,5 kg pieczarek – pokroic w plasterki i lekko podsmazyc na masle , opcjonalnie grzyby lesne
1 cebulka podsmazona na masle
1 duza bulka lub 2 kajzerki namoczone w wywarze np rosole
3 jaja
2 lyzeczki zelatyny

mozna dodac do srodka ugotowane jajka tak jak do pieczeni rzymskiej

przyprawy:

gorczyca 1 opakowanie
pieprz ziarnisty 1 opakowanie
papryka slodka 1 opakowanie
2 glowki czosnku

Przygotowanie

wszystkie skladniki mieszamy bardzo dokladnie dodajemy 2 lyzeczki gorczycy , 2 lyzeczki pieprzu ziarnistego , 1 lyzeczke papryki oraz pol glowki czosnku pokrojonego w plasterki , odstawic na jakis czas np 4 godziny

formujemy mieso w dowolny ksztalt i wsadzamy do foremki aluminiowej takiej jak do pasztetu i obsypujemy reszta gorczycy pieprzu , papryki oraz ukladamy pokrojony czosnek i dociskamy aby weszlo lekko w mieso zeby sie trzymalo, mozemy tez zawinac mieso obsypane przyprawami w folie aluminiowa i zawijamy w cukierek nakłuwamy w kilku miejscach pieczemy okolo 1,30 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
zostal mi tylko taki kawaleczek wiec zrobilam zdjecie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: