Cukinia po chińsku z ryżem

Składniki

2 młode cukinie (najlepiej zielona i żółta)
Marchew
Cebula
Filet z kurczaka
Ryż (wg upodobań)
Sos sojowy
Olej
Przegotowana woda
Przyprawy: pieprz, papryka, bazylia

Przygotowanie

Ryż gotujemy na sypko. Filet z kurczaka kroimy w drobne kawałki. Podsmażamy. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, a po chwili dodajemy marchew i cukinię pokrojoną w grube zapałki. Podlewamy sosem sojowym i w razie potrzeby odrobiną wody. Przyprawiamy ziołami według upodobań. Uwaga! Ostrożnie z solą, ponieważ sos sojowy jest dosyć słony! Dusimy pod przykryciem. Gdy mięso i marchew zmiękną odkrywamy, aby nadmiar wody wyparował i wytworzył się sos. Na talerzu wykładamy ryż formując tak jakby wieniec. W puste miejsce wykładamy zawartość patelni. Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: