Kopertki z truskawkami

Składniki

60 dag mąki,
25 dag margaryny,
2 jajka,
1/2-3/4 szklanki śmietany,
1/2 opakowania proszku do pieczenia,
szczypta soli,
50 dag truskawek,
cukier-puder.

Przygotowanie

Truskawki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki.
Mąkę przesiać na stolnicę, włożyć margarynę i bardzo dokładnie posiekać szerokim nożem. Dodawać stopniowo jajka, śmietanę, sól i proszek do pieczenia.
Rękoma szybko połączyć wszystkie składniki, ale nie wyrabiać długo. Ciasto schłodzić w lodówce przez 20-30 minut. Następnie stolnicę podsypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość 1/2 cm, pokrajać w kwadraty. Na każdym kwadracie układać po jednej truskawce, posypać cukrem pudrem i zlepiać przeciwległe brzegi. Piec w niezbyt nagrzanym piekarniku w 180-200 stopniach do zrumienienia. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: