Jabłkowy przekładaniec

Składniki

Ciasto:
– 8 jajek
– 40 dag mąki
– 40 dag cukru pudru
– 40 dag margaryny
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 10 dag sypkiego maku
– 2 łyżki kakao
– 10 dag zmielonych orzechów
– 10 dag wiórków kokosowych

Masa jadłkowa:
– 2 kg jabłek
– 30 dag cukru
– 2 cukry waniliowe
– galaretka wiśniowa

Dodatkowo:
– biały lukier do dekoracji (sok z cytryny + cukier puder)

Przygotowanie

Ciasto:
– Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Nie przerywając ucierania dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto podzielić na cztery części.
Do pierwszej części dodać mak, do drugiej – kakao, do trzeciej – zmielone orzechy, a do czwartej części ciasta dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
W temp. 180oC przez około 20 minut upiec kolejno 4 placki.

Masa jabłkowa:
– Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do rondelka. Następnie dodać cukier zwykły oraz waniliowy i, mieszając, usmażyć. Na koniec dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Gotową masą prarzełożyć placki w kolejności:

1. Placek kakaowy, usmażone jabłka
2. Placek kokosowy, usmażone jabłka
3. Placek makowy, usmażone jabłka
4. Placek orzechowy
5. Lukier

SMACZNEGO!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: