Ziemniaki z sosem jogurtowo-czosnkowym

Składniki

Kilka srednich ziemniaków (6)
1 duzy pomidor
4 plastry szyneczki
4 plastry sera żółtego
cebula
Sos:
szczypiorek
jogurt naturalny
czosnek

Przygotowanie

Ziemniaki wyszorować szczoteczką, następnie przekroić wzdłuż.
Wydrążyć, pozostawiając ścianki pół cm.
Wydrążony środek ziemniaków pokroić w kosteczkę.
Cebulę także pokroić w kosteczkę
Zrumienić na tłuszczu cebulkę, wrzucić pokrojone ziemniaczki i podsmażyć. Odstawić do wystygnięcia.
W międzyczasie sparzyć pomidora, obrać ze skórki.
Do wystygniętych, pokrojonych ziemniaczków dodać:
pomidora, szyneczkę i ser żółty – wszystko pokrojone w kosteczkę. Doprawić solą i pieprzem
Napełnić wydrążone ziemniaki farszem i piec w piekarniku ok 1 godz. Pod koniec pieczenia posypać tartym żółtym serem.
Sos:
Do jogurtu dodać szczypiorek i starty czosnek Doprawić solą.
Ziemniaczki podawać gorące, polane sosem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: