Muffiny z powidłami

Składniki

suche:
1 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

mokre:
1 duże jajo
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
powidła śliwkowe

Przygotowanie

W jednej misce wymiszać składniki suche, w drugiej mokre.
Do składników suchych dodać mokre.
Wymieszać łyżką tylko do nawilżenia składników.
Do natłuszczonej lub wyłożonej papilotkami formy
nakładać połowę masy.
Nałożyć po łyżeczce powideł i resztę masy.
Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 20 minut.
Można posypać cukrem pudrem.

Na zdjęciach muffinki z tego przepisu w kształcie piłek, bez dżemu za to z truskawkami i lukrem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: