Kawowe ciasto czekoladowe

Składniki

ciasto:
125 g masla
0,5 l kefiru
300 g cukru
1 lyzka kawy rozpuszczalnej-proszek
1 lyka przegotowanej cieplej wody
1 lyzka sody
1 lyzka kako
400 g maki

polewa:
50 g masla
50 g czekolady
200 g cukru pudru
2 lyzki cukru waniliowego
4 lyzki kawy – plynu

Przygotowanie

ciasto:
Maslo rozpuscic. Kefir polaczyc z cukrem. Kawe rozpuscic w cieplej wodzie. Kawe, kako, sode, maslo dodac do kefiru – wymieszac, dodawac porcjami make wyrabiajac mikserem. Ciasto piec na blaszce o wymiarach 20×30 cm w temperaturze 175 stopni Celsjusza.

polewa:
Rozpuscic maslo z czekolada, lekko przestudzic. Do powstalej masy dodac cukier puder, cukier waniliowy oraz kawe. Ucierac wszysko na gladka mase.
Najwygodniej jest nakladac ciepla polewe na zimne ciasto.

Ciasto robi sie szybko i prosto. Jest raczej ciezkie i wilgotne. Wlasciwie zadna rewelacja – do zrobienia go sklonila mnie obecnosc kefiru i brak jajek w przepisie😀 Uwazam natomiast, ze polewa jest rewelacyjna!

Smacznego

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: