Ciasto słonecznikowe

Składniki

Biszkopt:

– 8 jaj

– szkl. cukru

– szkl. mąki pszennej tortowej

– 3 łyżki kakao

* słonecznik 500g

* 8 łyżek cukru

* kostka marganyny 250g

* masa krówkowa (gotowa) 500g

Przygotowanie

Biszkopt:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać ze stopniowym dodatkiem cukru (na sztywną pianę) , po czym osobno ubić żółtka. Po ubiciu razem wymieszać, dodając kakao i przesianą mąkę. Uzyskaną masę wylać na blachę wyłożoną papierem. Piec 20-30 min w temp. 200 stopni.

Wykonanie:

Rozmiksować margarynę (margarynę najlepiej wyjąć z lodówki przed robieniem ciasta, aby nie była twarda),po czym dodać masę krówkową i razem wymieszać na wolnych obrotach miksera.

Słonecznik z cukrem i kawałeczkiem margaryny wrzucić do garnka i prażyć na małym ogniu do uzyskania ciemno brązowej barwy słonecznika.

Wypieczony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Dolny blat posmarować uzyskanym kremem krówkowym, następnie posypać ochłodzonym słonecznikiem. Drugi blat posmarować kremem z dwóch stron (wewnętrzna, środkowa część aby dwa blaty się dobrze skleiły). Posmarowaną kremem górę posypać większą ilością słonecznika.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: