Truskawkowe z ptasim mleczkiem

Składniki

biszkopt ciemny z 4 jaj,

masa I:
400g. śmietany 30%,
400g. serka homogenizowanego,
2 galaretki truskawkowe,

masa II:
kg. truskawek,
2 galaretki truskawkowe

dodatkowo:
paczka biszkoptów,
gorzka czekolada,
syrop truskawkowy

Przygotowanie

Biszkopt nasączamy rozcieńczonym syropem truskawkowym.
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy serek homogenizowany. Wlewamy tężejące galaretki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do lodówki, aby śmietana mogła stężeć.
Umyte truskawki wrzucamy do garnka i dusimy na małym ogniu, aż do uzyskania “papki”. Wtedy wsypujemy suche galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia.
Na biszkopt wylewamy część masy śmietanowej, wciskamy w nią ptasie mleczko (można pokroić na mniejsze kawałki) i przykrywamy resztą śmietany. Na to wylewamy tężejącą galaretkę z truskawkami, układamy biszkopty nasączone w syropie i polewamy rozpuszczoną czekoladą tworząc “esy-floresy”

Uwaga: Do tego ciasta nadają się też inne owoce. Jest pyszne z wiśniami, malinami, brzoskwiniami itp. Ciasto to robie zwykle w dużej blaszce, na zdjęciu jednak widnieje w postaci torcika (biszkopt został tu przekrojony).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: