smalczyk grzybowy leśniczego

Składniki

3 czubate łyżki smalcu
10 dużych pieczarek
3 cebule
3 czubate łyżki skwarek(powstałych wskutek topienia słoniny)
Przyprawy-ja użyłam:sól,pieprz naturalny i ziołowy,papryka ostra lub słodka,majeranek,liść laurowy,ziele angielskie i suszone pomidory z czosnkiem i bazylią z Kamisu.Jeśli dysponuję to dodaję paprykę suszoną w płatkach.

Przygotowanie

Skwarki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa>
Cebulę i pieczarki bardzo drobno siekamy>
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy pieczarki i cebulę>

Po kilku minutach dodajemy zmielone skwarki>
Przyprawiamy>
Wylewamy do naczynia i czekamy aż zastygnie>
Pomysł na taki smalec mąż przywiózł od znajomego leśniczego z tą różnicą ;że zamiast pieczarek były prawdziwki i nie było w nim skwarek.Ja zmodyfikowałam i wyszło pyszne smarowidło do tradycyjnej pajdy chleba i kiszonego ogórka.Pasztety i inne wynalazki ze sklepu zostają daleko w tyle(przynajmniej dla mojego męża)

Im mniej go jest tym smaczniejszy!!!!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: