Pizza domowa na cieście półgrubym

Składniki

Na ciasto:
45 dag mąki
szklanka (220ml) ciepłej wody
3 dag drożdży
pół łyżeczki cukru
ok. 3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli

Na sos:
3 łyżki stołowe koncentratu
2 łyżki stołowe ketchupu pikantnego
łyżeczka oregano
łyżeczka tymianku
łyżeczka bazyli
łyżeczka sosu Tao Tao słodko-pikantnego
czosnek granulowany
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

Na wierzch:
0,5 kg żółtego sera np. Edamer lub Gouda
20 dag pieczarek
1 średnia cebula
20 dag szynki, wędliny, salami (do wyboru)
1/2 świeżej czerwonej papryki
oregano
czosnek granulowany
słodka papryka

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Drożdże rozpuszczamy w szklance wody z cukrem i łyżką mąki, zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do mąki wlewamy podrośnięte drożdże i zagniatamy elastyczne ciasto, dodając stopniowo po łyżce oliwy z oliwek. Ciasto wyrabiamy ok. 10 min. i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. pół godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy sos, łącząc składniki podane w przepisie.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki podsmażamy na maśle na złoty kolor. Paprykę, cebulę i wędlinę kroimy w kostkę.
Wyrośnięte ciasto ugniatamy jeszcze chwilę, po czym rozwałkowujemy według uznania w okrąg lub kwadrat na grubość maksymalnie do 0,5 cm. Ja robiłam na uniwersalnej prostokątnej dużej blaszce z piekarnika posypanej mąką. Ciasto smarujemy sosem. Dodajemy składniki. Posypujemy oregano, czosnkiem granulowanym, papryką słodką.
Wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika (termoobieg) i pieczemy ok. 30 min.

SMACZNEGO! Dodatki można oczywiście komponować według uznania, dodać ser mozzarellę, kukurydzę z puszki, kiszonego ogórka itp.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: