Schab na sposób góralski

Składniki

50 dkg schabu bez kości

25 dkg pieczarek

2 średnie cebule

3 pomidory

1 średni ogórek kiszony lub 2 mniejsze

kilka łyżek oleju

Przygotowanie

1. Schab pokroić na kotlety grubości ok. 1 cm, a następnie w poprzek w cienkie paseczki.

2. Pokrojone mięso przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć w rondlu na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.

3. Wyjąc mięso z rondla, a do tłuszczu, na którym się smażyło, dołożyć łyżkę masła i podsmażyć na tym cebulkę pokrojoną w cienkie talarki.

4. Po krótkim czasie dołożyć ponownie mięso i pieczarki pokrojone w plasterki.

5. Dodajemy także obrane ze skóry i pokrojone pomidory ( ja dodaję pomidory bez skóry z puszki) oraz pokrojony drobniutko kiszony ogórek.

6. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Nie wymaga to dużej ilości czasu. Zwykle około pół godziny.

7. Można jeszcze przyprawić ponownie solą i pieprzem czy zieleniną.

8. W wersji obiadowej podlewam jeszcze kilkoma łyżkami gotowanej wody i zagęszczam na sos.

By zachęcić powiem tylko, że danie jest bardzo smaczne. Szczególnie odpowiada tym, którzy lubią klimaty kulinarne w kierunku "Strogonowa". Polecam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: