Ryż zapiekany z jabłkami i bezą

Składniki

– 500 g jabłek (najlepsza jest szara reneta) lub jabłka gotowe ze słoika
– 2 łyżki soku cytryny
– ok. 1 szklanki cukru
– 50 g rodzynek
– 3 szklanki mleka 3,2%
– 2 łyżki masła
– szczypta soli
– 1 szklanka ryżu
– 3 białka

Przygotowanie

1. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w drobna kostkę.
2. Niepełną szklankę wody zagotować z sokiem z cytryny i 2,5 łyżkami cukru. dodać jabłka i dusić 8 minut. Wrzucić rodzynki i dusić jeszcze 2-3 minuty. Odsączyć na gęstym sitku.
3. Mleko zagotować z masłem, szczypta soli i 4 łyżkami cukru. Przepłukany wodą ryż wrzucić do mleka, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
4. Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę- cukier dodać pod koniec ubijania.
5. Jabłka wymieszać z ryżem i przełożyć do żaroodpornego naczynia, na to wyłożyć bezę. Piec ok. 5 minut w 250 stopniach. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: