Wigilijna kasza z sosem grzybowym

Składniki

2 woreczki kaszy jęczmiennej z warzywami lub bez
ok. 8 dag grzybów suszonych
1l wody
1 cebula
1,5 łyżki masła
kostka bulionu grzybowego

Przygotowanie

Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Grzyby moczyć ok. godziny. Po tym czasie wlać 1l wody do garnka, dodać grzyby, 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę, posolić, dodać kostkę i gotować ponad godzinę. Następnie na patelni rozpuścić 1,5 łyżki masła i dodać 2 łyżki mąki. Przesmażyć i dodać 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę. Wrzucić do garnka. W 1/3 szkl wody roztrzepać 2 łyżki mąki i wlać do całości, dodać łyżeczkę pietruszki. Gotować jeszcze ok. 10 minut.

Na talerz wyłożyć kaszę i polać sosem grzybowym. Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: