Filety z polędwiczki wieprzowej

Składniki

1 lub 2 polędwiczki wieprzowe, tłuszcz do smażenia,
6-8 dkg słoniny,
2 dkg mąki,
25 dkg pieczarek,
100 ml białego wytrawnego wina,
4 grzanki z bułki, tłuszcz do grzanek, 8 dkg pasztetu,
sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

Mięso umyć, pokrajać na 4 kawałki, lekko rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać przyprawami i mąką, zrumienić z obu stron, wyłożyć na talerz. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, włożyć filety, polać winem, dusić kilka minut. Grzanki podsmażyć z obu stron, obłożyć pasztetem i filetami, posypać pieczarkami. Podawać z frytkami, kalafiorami, marchewką drożoną oraz surówkami.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: