Złota jesień

Składniki

1 litr czystej 45% wódki,
1/3 łyżeczki mielonego imbiru,
1.5 gałki muszkatołowej (startej lub pokrojonej),
2 ziarna ziela angielskiego,
świeża skórka z 1/8 pomarańczy,
szczypta czarnego pieprzu,
1/3 laski wanilii,lub cukier waniliowy (1,6 dag),
1 łyżka miodu (najlepiej lipowego lub wielokwiatowego),
karmel z 4 – 5 łyżek cukru.

Przygotowanie

Jeżeli miód jest zestalony, należy go rozpuścić, wstawiając słoik do garnka z ciepłą, nie przekraczającą 400 C wodą. Cukier na karmel rozpuścić w rondelku, podgrzewając na małym ogniu, a następnie rozprowadzić niewielką ilością gorącej wody.
Wszystkie składniki zalać wódką w słoju lub w gąsiorku. Zamknąć i odstawić na 3 tygodnie. Wyciąg zlać i zostawić do sklarowania. Po 2 tygodniach ostrożnie, żeby nie poruszyć osadu, zlać (najlepiej rurką) gotową nalewkę do butelek.

"Domowe nalewki i przetwory"

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: