Sycylijska caponata

Składniki

2 bakłażany, sól, 2 łyżki rodzynek, 4 pomidory, 4 odygi selera naciowego, 50 ml oliwy, 2 cebule, 100g. zielonych oliwek, 1 łyżka kaparów, 1 łyżka cukru, pieprz, 100ml octu winnego 6 %

Przygotowanie

Bakłażan umyć, pokroić w kostkę, posypać solą odstawić n 30 min. aby puścił sok. Rodzynki umyć, osuszyć. Pomidory sparzy, obrac ze skórki, pokroić w kostkę. Lodygi selera umyć, oczyścić z włókien, pokroić w plasterki, blanszować ok 3 min. w lekko osolonym wrzątku, osączyć. Kostki bakłażana opłukać osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać olwę obsmażyć kostki bakłażana na złoty kolor , odstawić i wyjąć. Zeszklić cebulę. Dodać pokrojony seler smażyć z cebulą ok. 3 min.. Dołożyć pomidory, pokrojone na plasterki oliwki, kapary, rodzynki, oraz bakłażana. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Zalać octem i smażyć wszystko przez 5 min. aby ocet odparował. Pozostawić do ostudzenia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: