Ryba smażona z czosnkiem

Składniki

Ryba (ok. 1kg – leszcz, karp albo karaś)CzosnekSól,pieprz,1-2 liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, ocet balsamicznyMąkaSok z 1/2 cytryny
Masło i oliwa z oliwek (lub olej)

Przygotowanie

Sprawioną rybę kroimy w dzwonka. lekko solimy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Po minimum 1/2 godziny obtaczamy dzwonka w mące .
Na rozgrzaną mocno patelnię wlewamy oliwę ( 2 łyżki ) dodajemy łyżkę masła i całe nie obrane ząbki czosnku i obsmażamy wraz z zielem angielskim i listkami laurowymi aby zaromatyzować tłuszcz na którym smażymy przygotowaną rybę na złoty kolor.
Następnie wlewamy łyżkę sosu sojowego i łyżkę octu balsamicznego, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i chwilkę podduszamy
i gotowe!
Do tego ryż lub kuskus, jakaś surówka albo po prostu kawałek pieczywa i… Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: