Kotlety mielone z wiosennym nadzieniem wg Różyczki

Składniki

70 dkg łopatki wieprzowej
2 jajka
2 duże młode cebulki
5 czubatych łyżek bułki tartej
sól
pieprz
1/2 szklanki wody
olej do smażenia
bułka tarta do panierki
Farsz:
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
2 jajka
1/2 pęczka zielonego koperku

Przygotowanie

Łopatkę wieprzową zmielić razem z młodą cebulką,dodać bułkę tartą,jajka sól,pieprz,wodę ,wszystko dokładnie wyrobić ręką.
Szpinak podsmażyć na oliwie aż się rozmrozi i wyparuje cała woda.
Dodać przeciśnięty czosnek,sól,pieprz,posiekany koperek,wszystko dokładnie wymieszać,na koniec wbić jajka,ciągle mieszająć(farsz ma być gęsty)
Formować placuszki,nadziewać farszem,formować kotleciki,obtaczać w bułce tartej,smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na małym ogniu,przewracając kilka razy(możemy kotleciki po usmażeniu ułożyć w rondlu,podlać kilkoma łyżkami wodyi parować kilka minut na malutkim ogniu,wtedy będą bardzo miękkie,jeżeli ktoś nie lubi chrupiących)
Polecam dla lubiących szpinak:)
Smacznego

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: