Ciasto czekoladowe z bananami

Składniki

ciasto:
-6 jajek
– 1 i 1/2 szkl.mąki tortowej
– 1 i 1/2 szkl.cukru
– 3-4 łyżki kakao
– 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa:
– 1 krem do karpatki ( tradycyjny-gotowany), przygotowany wg przepisu na opakowaniu
– 5-6 sporych, niezbyt dojrzałych bananów
oraz:
– słoik konfitury z czarnej porzeczki lub innej kwaskowatej

poncz:
– sok z połowy cytryny+3 łyżeczki cukru + 3/4 szkl.letniej wody-wymieszać.

dekoracja
– polewa czekoladowa i płatki migdałowe

Przygotowanie

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po 1 żółtku i stopniowo cukier. Ubić na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia.Wymieszać delikatnie, wylać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
WAŻNE!!! WSTAWIĆ DO ZIMNEGO PIEKARNIKA!!!
Piec ok.1/2 godz.w temp.180 st.C. Przestudzić.
Krem do karpatki przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Banany obrać ze skórki, przekroić wzdłuż i na pół.
Biszkopt przeciąć na pół, spód nasączyć ponczem, nałożyć krem, wcisnąć weń części bananów. Na wierzch nałożyć konfiturę. Wyrównać. Nałożyć drugą część biszkopta, nasączyć ponczem górę.
Wierzch ciasta udekorować polewą czekoladową, posypać płatkami migdałowymi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: