żurek

Składniki

2 słoiki 350 g żurku podkarpackiego (zakwas) może być też inny
2-3 grzybki suszone

1 marchewka
1 pietruszka
1 seler
por
2 cebule
około 3 ząbków czosnku
koperek
25-30 gram boczku wędzonego surowego
długa laska wędzonej kiełbasy
2 laski białej kiełbasy
2-3 łyżki śmietany do zup i sosów
łyżka chrzanu
2 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek kolorowego pieprzu
sól
vegeta
magi
majeranek

dodatkowo:
ziemniaki
jajka na twardo
2-3 łyżki śmietany

Przygotowanie

Grzyby zalać wrzątkiem, niech sie moczą.Wstawić wode na żurek. Marchewke, pietruszkę, seler pokroić w kostkę, wrzucić na gorąca wodę, dodać tez całego pora i 2 laski białej kiełbasy, osolić, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy,sól. Boczek i kiełbasę wędzoną pokroić w kostkę, przesmazyć na patelni – bez dodatku tłuszczu, bo boczek go ma. Dodać posiekaną cebule z czosnkiem, zarumienić, całość wrzucić do zupy, dodać też zalane grzyby, wraz z wodą, w której się moczyły. Pora wyłowić. Podgotować chwilę, dodać zakwas ze słoików, łyżkę chrzanu i niech się pyrli. Dodać śmietanę, posiekany drobno koperek, doprawić. Podawać z ziemniakami i ugotowanymi na twardo jajkami. ps. pamiętać o majeranku ;))) – zdażają się zapomnienia przy tej przyprawie…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: