Rogaliki półfrancuskie z różą

Składniki

3 szkl.mąki
szklanka śmietany
25 dag margaryny
sół
łyżka cukru
30 dag konfitury z płatków róży
białko
cukier puder do posypania

Przygotowanie

Mąkę posiekać z tłuszczem,dodać śmietanę,szczyptę soli i cukier.Składniki połączyć,wyrobić ciasto(powinny w nim być widoczne małe grudki tłuszczu),schłóżć w lodówce,a następnie rozwałkować na grubość ok.5mm.Kroić prostokąty o wymiarach 6×8,smarować konfiturą wzdłóż dłuższego boku,zwijać tak by w środku zostałą wolna przestrzeń.W miejscu złączenia naciąć bok 3-4 razy,wygiąć w podkówkę nacięciem na zewnąrz.Posmarować białkiem,posypać cukre,.Piec w 200 stopniach ok 20 min.
Jako nadzienie mogą być również powidła śliwkowe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: