Bułeczki pieczarkowo – kapuściane

Składniki

Składniki:

3 szklanki mąki

4 dag drożdży

1 szklanka mleka

1 łyżka cukru

2 jajka (osobno żółtka, osobno białka)

pół kostki masła

szczypta soli

15 dag pieczarek

1/2 główki kapusty

1 mała cebula

mak ok 2-3 łyżki

2 łyżki oleju

sól i pieprz

Przygotowanie

Mleko podgrzewamy , dodajemy drożdże, żółtka, sól, mąkę, cukier, roztopione masło – wyrabiamy. Zostawiamy do wyrośnięcia.

Kapustę szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie.

Gdy bedzie ugotowana – odciskamy z wody.

Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebule kroimy w kostkę – pieczarki i cebulę dusimy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dodajemy do pieczarek odciśniętą kapustę i lekko podduszamy.

Z ciasta wykrawamy kółeczka, nakładamy farsz i zelpiamy – formując bułeczki. Wykladamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Bułki smarujemy białkiem i posypujemy makiem.

Pieczemy ok 20 minut w temp. 180 – 200 st. C

Smacznego!

Bułeczki są super z czerwonym barszczykiem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: