Makaron z białym serem

Składniki

Porcja dla 2-3 osób.

1 opakowanie (400 g) makaronu (świderki, kolanka, wstążki – wedle uznania)

1 kostka (250 g) sera białego (najlepiej półtłusty)

Tłuszcz do smażenia (najlepszy jest smalec ze skwarkami, ale może być też masło czy margaryna)

Przyprawy: Vegeta (Kucharek, Warzywko itp.), Maggi

Przygotowanie

1. Makaron ugotować w osolonej wodzie (al dente, nie może być zbyt miękki). Odcedzić, polać zimną wodą, żeby się nie skleił.

2. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić odcedzony makaron, podsmażyć (można nawet go lekko przypiec), posypać szczyptą Vegety (lub temu podobną przyprawą).

3. Wyłożyć makaron na talerze. Otworzyć opakowanie twarogu, nad talerzami zacząć skruszać ser widelcem (nad każdym taką samą ilość). Polać Maggi po makaronie i serze. Można też wymieszać wszystko na talerzu dla równomiernego rozłożenia smaku. Gotowe!

Jest to ulubione danie mojego dziadka. Jest bardzo proste w wykonaniu, a przy tym niedrogie i bardzo syte. A zapach Maggi też jest niezastąpiony, mi przypomina smak z dzieciństwa🙂 Myślę, że to danie powinno przypaść do gustu zwłaszcza zwolennikom wszelkich dań makaronowych.

Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: