Polewa czekoladowa do pierników i nie tylko

Składniki

* 2 tabliczki gorzkiej czekolady każda po 100g (jeśli nie przepadamy za gorzką to można dać jedną tabliczkę gorzkiej i jedną mlecznej)

* 200 ml śmietanki 30% z kartonika
….

Przygotowanie

Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy śmietankę i cały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu.
Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i uzyskania błyszczącej polewy.

Rada dla ostrożnych: czekoladę możemy rozpuszczać w kąpieli wodnej. Efekt ten sam ale mniejsze prawdopodobieństwo przypalenia polewy.

Proporcje polewy możemy dowolnie zmieniać, pamiętając jednak o tym, że na każde 100 g czekolady ciemnej nalezy użyć 100 ml śmietanki 30%.

W ten sposób możemy również zrobić polewę z białej czekolady.
W takim przypadku należy użyć mniej śmietany (ok.150 ml /200g czekolady).

Tak przygotowana polewa jest smaczna, błyszcząca i ładnie zastyga.

Leave a comment