Zapiekanka makaronowa z owocami

Składniki

opakowanie makaronu, mogą być rurki, wstążki czy inny,
owoce sezonowe, teraz to śliwki, brzoskwinie, gruszki,
1 szklanka mleka,
1/2 szklanki cukru,
cukier waniliowy, lub laska wanilii,
sól,
śmietana
woda

Przygotowanie

Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli w połowie czasu przeznaczonego dla danego typu makaronu. Owoce podzielic na cząstki, posypać cukrem, cukrem waniliowym. Przełożyć część makaronu do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem, na to owoce, znowu część makaronu, owoce, na kińcu makaron. Zalać wszysko mlekiem, tyle, żeby cały makaron był przykryty. Zapiekać ok 20 minut, zapiekankę polać śmietaną, mozna do niej dodać troche cukru, zapiekać dalsze 15-20 minut.
Jeżlei ktos ma dużą forme mozna zrobić tylko dwie warstwqy makaronu i jedną w sodku z owoców.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: