Szczupak i węgorz w zalewie wg Taty Różyczki

Składniki

ryby szczupak,węgorz
sól
mąka do panierki
olej do smażenia
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
5 szklanek wody
1 czubata łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe

Przygotowanie

Sprawione i pokrojone ryby,umyć,każdy kawałek posolić ,odstawić na 1 godz w chłodne miejsce.
Olej rozgrzać na patelni,każdy kawałek ryby panierować w mące,smażyć na obydwie strony.
Gorącą rybę układać w słoiki,wszystkie składniki zalewy,zagotować.
Gotującą zalewą zalać rybę, zamknąć słoiki,odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
Wystudzone słoiki odstawić do lodówki,jak ryba jest tłusta,powinna się w słoiku utworzyć lekka galaretka.
Smacznego
Polecam,rybka smakuje super,ości zmiękną i dobrze odchodzą.

Uwaga:
Takim sposobem można zrobić inne ryby,płotkę,leszcza,okonia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: